Nakon programa „Evropa sad“, ovih dana ćemo prezentovati građanima kapitalni projekat — „Crna Gora odmah“, koji predstavlja sveobuhvatni plan održivog infrastrukturnog razvoja Crne Gore koji će, kao što sam više puta do sada pomenuo, u 2022. godini od Crne Gore napraviti veliko gradilište — najavio jepremijer.

Premijer Zdravko Krivokapić uputio je autorski tekst javnosti u kom navodi da od trenutka kada je Vlada na čijem je čelu prezentovala program „Evropa sad“, na kojem mukotrpno sa domaćim i inostranim partnerima rade prethodnih pola godine, pritisci su iz dana u dan sve veći. Crna Gora, kako je istakao, više ne može i ne smije da čeka.

Autorski tekst premijera prenosimo u cjelosti:

«Od trenutka kada je ova Vlada prezentovala program „Evropa sad“, na kojem mukotrpno, zajedno sa domaćim i inostranim partnerima radimo prethodnih pola godine, pritisci su, iz dana u dan, sve veći.

Iako sam, kao premijer, i zvanično započeo proces rekonstrukcije Vlade — proces koji, imajući u vidu raznolikost parlamentarne većine, zahtijeva određeno vrijeme — samo mjesec nakon što je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i povećanje svih zarada za 17%, najveći konstituent parlamentarne većine je odgovorio pres konferencijom, sa ključnom porukom: „Pokrećemo izbor nove Vlade.”

Nešto ranije, najveći konstituent parlamentarne opozicije, na plan povećanja svih plata u Crnoj Gori, odgovorio je da se nadaju da će se vanredni parlamentarni izbori desiti što prije.

Kome i zašto ovoliko smeta projekat od koga najdirektnije zavisi kvalitet života svakog građanina Crne Gore? Kome i zašto ovoliko smeta program koji, poslije tri decenije, na održiv način u centar poreske i socijalne politike stavlja – čovjeka? Kome i zašto ovoliko smeta plan da, napokon, građani Crne Gore žive bolje?

Da li je rekonstrukcija Vlade – proces koji sam i sam otpočeo – važnija od „rekonstrukcije“ minimalne i prosječne neto zarade? Da li je rekonstrukcija Vlade važnija od „rekonstrukcije“ poreskog opterećenja na zarade, sa sadašnjih 39% na 21%, čime se stvaraju uslovi ne samo za povećanje zarada svim zaposlenima, već i za intenzivniji ekonomski rast i privlačenje novih stranih investicija? Prepuštam građanima odgovor na ova pitanja.

Da li je rekonstrukcija Vlade, koju sam lično inicirao, važnija od „rekonstrukcije“ Tužilačkog savjeta, Tužilaštva? Da li je važnija od toga da napokon, nakon tri decenije, pravde bude za sve? Da pravda pokuca na vrata onih koji su je tri decenije gazili i obesmišljavali. Da li je važnija rekonstrukcija Vlade od „rekonstrukcije“ nerasvijetljenih ubistava, napada na novinare, sumnjivih privatizacija, arčenja državnih resursa? I na ova pitanja prepuštam odgovor našim uvaženim građanima.

Da li je rekonstrukcija Vlade važnija od „rekonstrukcije“ zakonskih tekstova, od čega direktno zavisi život svakog crnogorskog građanina? Želim da podsjetim da je ova Vlada u skupštinsku proceduru već uputila više od trideset zakonskih tekstova, koji čekaju na usvajanje.

Nakon programa „Evropa sad“, ovih dana ćemo prezentovati građanima kapitalni projekat — „Crna Gora odmah“, koji predstavlja sveobuhvatni plan održivog infrastrukturnog razvoja Crne Gore koji će, kao što sam više puta do sada pomenuo, u 2022. godini od Crne Gore napraviti veliko gradilište. Da li je sve to manje važno od toga ko će personalno biti na čelu nekog Vladinog resora?

Što se mene tiče, kao običnog čovjeka i premijera, nemam ni trunku dileme: kao i do sada, tako i od sada, uložiću sve svoje napore da se navedeni kapitalni projekti realizuju. Međutim to, niti ja, niti ova Vlada, ne možemo bez pomoći i jedinstva parlamentarne većine.

Od samog početka konstitutisanja ove Vlade, u realizaciji svih njenih programa i planova, nailazili smo na nesebičnu podršku naših partnera — Demokrata, URE, Prave Crne Gore, uključujući i pojedine poslanike Demokratskog fronta, SNP-a i manjih koalicionih partnera, koji su nam pomagali i javno i tajno. U tom smislu, prema svima njima, gajim osjećaj velikog poštovanja i zahvalnosti.

Stoga, i ovoga puta pozivam najvećeg konstituenta parlamentarne većine da se, u interesu svih naših građana, pridruži našim zajedničkim partnerima, i da na vrijeme izglasaju budžet koji ćemo uskoro uputiti u proceduru, kao i više od deset zakonskih rješenja koja su neminovna za realizaciju projekta „Evropa sad“, kako bi svi građani, već 1. februara naredne godine, dobili značajno uvećane plate, što će biti samo početak zajedničkog posla Vlade i Parlamentarne većine u borbi za evropsku, prosperitetnu i razvijenu Crnu Goru.

Jer Crna Gora više ne može i ne smije da čeka.»

www.pobjeda.me