Srbija nastavlja da vodi agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu, nastavlja da zloupotrebljava dijalog tako što dezinformiše neke zemlje, posebno one koje su geografski udaljene, govoreći da se dijalog fokusira na status Kosova – što svakako nije, izjavila je predsednica Kosova Vjosa Osmani u intervjuu za portugalski medij „DN“, prenosi Ekonomija onlajn.


Destabilizujućim namerama, ne samo prema Kosovu, već i u Bosni, Crnoj Gori i u drugim zemljama u regionu, Srbija, je prema rečima Osmani, stvorila komplikovanu situaciju, dok je Kosovo, uprkos napadima, uvek bilo miran i konstruktivan sused,

«Uvek pružamo ruku prijateljstva i saradnje, čak i s obzirom na to da se Srbija nije izvinila i da nije obezbedila pravdu prema žrtvama koje je izazvala u bivšoj Jugoslaviji za vreme Miloševićevog režima, posebno na Kosovu. Čvrsto verujem da postoje principi, odnosno osnovni preduslovi za stvaranje trajne mirne situacije u našem regionu, a jedan od njih je pravda. Ne samo u našem regionu, već i ako pogledamo svetsku istoriju, vidimo da nema teritorije na kojoj je trajni mir postignut bez pravde za žrtve izazvane ratom. Imali smo najveći broj dečijih smrti tokom rata u poređenju sa drugim zemljama u regionu po glavi stanovnika, više od 20.000 žena je silovano od strane Miloševićevih snaga i izgubili smo hiljade civila za samo nekoliko meseci. Pravda nikada nije zadovoljena u bilo kom od ovih slučaja», rekla je Osmani.

Ona je između ostalog navela, da Srbija zloupotrebljava dijalog.

«Suočavanje sa prošlošću je veoma važno ako želimo da vidimo da naš region napreduje. Uprkos posvećenosti Kosova u međudržavnom dijalogu sa Srbijom kako bi se obezbedili dobri trgovinski odnosi, da ne postoje prepreke za slobodno kretanje robe i ljudi i da ne blokiramo jedni druge na međunarodnom planu, Srbija je uradila drugačije», dodala je Osmani.

Ona je navela da je Srbija sprovela niz destabilizujućih inicijativa, uz pomoć Rusije, održavajući živim tenzije i sukobe i ostavljajući region u potpunosti van evropskih integracija.

«Uprkos svemu tome, naši napori su iskreni, veoma smo samouvereni u svojim ciljevima, iskreno razgovaramo sa našim prijateljima u EU, SAD i šire“, rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani.

www.kosovo-online.com